.

Njihuni me skulpturën e CIA-s që fsheh një nga misteret më të mëdha në botë

Në mes të selive të CIA-s në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ndodhet një skulpturë që përmban një kod të fshehtë që ka konfuzuar kriptologët kryesorë të botës për dekada me radhë.

Në fund të viteve 1980, artisti Jim Sanborn u ngarkua të krijojë një skulpturë që do të shfaqej në selinë e CIA në Langley, Virginia.

Duke ditur disa nga zyrtarët kryesorë të inteligjencës në botë do ta shihnin këtë pjesë praktike çdo ditë, Sanborn bëri një vepër arti që është, me një fjalë, e pazgjidhshme.

E zbuluar për herë të parë më 3 nëntor 1990, quhet Kryptos, dhe përmban një sfidë kriptografike. Me siguri, dikush do të zbulojë kodin brenda vetëm disa javësh, mendoi Sanborn.

Por deri më sot askush nuk e ka bërë. Kryptos mbetet një nga misteret më të famshme në botë ende të pazgjidhur.