.

Rrëzimi i Albin Kurtit, çfarë pritet të bëjë Thaçi për të mos shkuar në zgjedhje

Me 82 vota për, 32 kundër dhe vetëm një abstenim, deputetët e Kuvendit votuan mocionin e iniciuar nga LDK-ja, për rrëzimin e qeverisë së drejtuar nga Albin Kurti, pas vetëm 50 ditëve të jetës së saj.

Por, pas këtij veprimi, tani shumë janë të interesuar se cilët do të jenë hapat tjerë për themelimin e Qeverisë së re për të mos shkuar menjëherë në zgjedhje.

Në bazë të Kushtetutës, pas votimit të suksesshëm të mocionit të mosbesimit ndaj Qeverisë, Presidenti ka dy opsione para vetes se si të veprojë.

Opsioni i parë, është të nisë konsultimet me subjektet politike të përfaqësuara në Kuvend, ngjashëm sikurse ne një situatë pas certifikimit të rezultateve të zgjedhjeve, me qëllim që të caktojë një mandatar të ri për formimin e Qeverisë.

Në këtë rast, Lëvizjes Vetëvendosje, si subjekti i parë i dalë nga zgjedhjet, i duhet kërkuar propozimin e mandatarin të ri.

Ky propozim nuk mund të jetë sërish Albin Kurti. Në herën e dytë, presidenti ka në diskrecion të vendos se cila prej subjekteve politike apo koalicioneve në Kuvend ka gjasat më të mëdha për të formuar qeverinë e re. Ndërsa opsioni i dytë, është që përmes një dekreti të shpërndajë Kuvendin dhe vendi të shkojë të zgjedhje të jashtëzakonshme./gazetashqiptare