.

Nga tumoret te sëmundjet e zemrës, ja pse është i dëmshëm mielli i bardhë

Mielli i bardhë është një substancë shumë e rafinuar që përdoret në një larmi ushqimesh të përpunuara dhe produkte të pjekura ,por për fat të keq, mielli i bardhë i rafinuar është plotësisht i zhveshur nga vlera ushqyese e tij, pa vitamina, minerale ose yndyra.

Disa nga ushqimet më të njohura që përmbajnë miell të bardhë, të rafinuar janë: -Buka -Makarona -Biskota -Ëmbëlsira-Drithëra -Byreku

Këto artikuj dhe shumë të tjerë përmbajnë jo vetëm rreziqet e miellit të bardhë, por zakonisht përfshijnë përbërës të tjerë të dëmshëm si vajrat jo të shëndetshëm, sheqerin, aromat artificiale dhe konservuesit.

Mielli i bardhë i rafinuar ka një indeks të lartë glicemik, që është një shkallë që vlerëson shpejtësinë me të cilën një ushqim rrit nivelin e sheqerit në gjak. Ajo bllokon nivelet e insulinës, një hormon i lëshuar nga pankreasi. Pasi lëshohet, insulina punon për të lehtësuar lëvizjen e sheqerit në qeliza për energji.Megjithatë, kur konsumohen ushqime me indeks të lartë glikemik, ka një reagim hiper-insulinë.

Sëmundje kardiovaskulare

Studimet tregojnë se konsumimi i sasive të mëdha të kokrrave të rafinuara rrit rrezikun e sëmundjes së zemrës. Provat tregojnë se kokrrat e rafinuara mund të rritin nivelet e shënuesve inflamatorë në gjakun tonë.

Tumoret

Ju mund të habiteni teksa lexoni tani se qelizat e kancerit kanë shumë më shumë receptorë të insulinës sesa qelizat tona të shëndetshme. Insulina rritet nga sheqeri, dhe për këtë arsye, kjo përgjigje nxit rritjen e kancerit. Dietat kundër kancerit rekomandojnë të eliminojnë miellin e rafinuar të bardhë, dhe produktet që përmbajnë miell të bardhë (biskota, ëmbëlsira, etj.)