.

10 gënjeshtrat për ushqimet që po na sëmurin


Shumë njerëz keqkuptohen për ushqimet që duhet të konsumojnë ose jo. Shpesh ata mendojnë se shumë ushqime janë të dëmshme për shëndetin dhe disa të tjera janë të mira, por qëllon të jetë krejt e kundërta, ushqehen me ushqime të dëmshme dhe nuk konsumojnë të duhurat. Dritare.net sjell për ju keqkuptimet ose “gënjeshtrat” me të mëdha që janë thënë për ushqimet.
1. Vezët janë të dëmshme për shëndetin
Vezët kanë vlera ushqyese të mëdha që quhen multivitamina. Megjithatë, vezët janë përbuzur në të kaluarën sepse ato përmbajnë një sasi të madhe kolesteroli, i cili besohet se rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Por e vërteta është se pavarësisht se e kanë të lartë kolesterolin ose e ngrenë kolesterolin, ato ngrenë atw tw mirë dhe jo të keq.
Pavarësisht nga të gjitha paralajmërimet për vezët në dekadat e fundit, studimet tregojnë se ato nuk janë të lidhura me sëmundjet e zemrës. Vezët janë një ushqim i përsosur për njerëzit. Ato janë të ngarkuara me proteina, yndyra të shëndetshme, vitamina, minerale dhe antioksidantë unikë që mbrojnë sytë.
Vezët janë ndër ushqimet më ushqyese në planet dhe nuk ngrenë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Nëse i konsumoni ato për mëngjes mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë.
2. Kaloria është kalori
Ajo që ka më shumë rëndësi për humbjen e peshës është “Kalori brenda, kalori jashtë”, pra shumica e njerëzve mendojnë se kaloritë shtojnë në peshë dhe në shumë raste ata nuk konsumojmë ushqime me përbërje të tillë. E vërteta është se kaloritë janë të rëndësishme, por llojet e ushqimeve që hamë janë po aq të rëndësishme.
Kjo është për shkak se ushqimet e ndryshme kalojnë përmes rrugëve të ndryshme metabolike në trup. Ushqimet që ne hamë mund të ndikojnë drejtpërdrejt në hormonet që rregullojnë procesin kur dhe si hamë dhe sasinë e kalorive që djegim. Proteinat janë tepër të rëndësishme për organizmin dhe gabojmë kur themi së nëse marrim shumë kalori mund të shtojmë shumë në peshë.


3. Yndyrat e ngopura të sëmurin
Për shumë dekada, njerëzit kanë besuar se nëse konsumon ushqime më yndyrë të ngopur, mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Megjithatë, studimet e botuara në dekadat e fundit tregojnë se yndyra e ngopur është plotësisht e padëmshme.
Në një studim masiv të publikuar në vitin 2010, i cili përfshiu 347,747 individë, studiuesit nuk gjetën asnjë lidhje mes konsumit të ngopur të yndyrës dhe rrezikut të sëmundjes së zemrës. Studime të shumëfishta konfirmojnë këto gjetje, yndyra e ngopur nuk ka të bëjë fare me sëmundjen e zemrës, por ngre kolesterolin e mirë dhe ndryshon kolesterolin “e keq” në një nëntip të mirë.


4. Të hash shumë proteina është e dëmshme për shëndetin
Shumë njerëz besojnë se të konsumosh shumë ushqime me proteina mund të dëmtojnë kockat tuaja. Është e vërtetë që proteinat mund të rrisin izolimin e kalciumit në kocka në një afat të shkurtër, por studimet tregojnë edhe të kundërtën. Në fakt, të konsumosh më shumë proteina është e lidhur vazhdimisht me përmirësimin e kockave dhe ka një rrezik më të ulët të thyerjes në moshën e vjetër.
Mund të quhet një problem për proteinat pasi ato rrisin tendosjen e veshkave dhe ndikojnë në dështimin e tyre. Megjithatë personat të cilët vuajnë nga veshkat duhet të reduktojnë sasinë e konsumimit të proteinave. Proteinat kanë edhe veti të mira si: rrisin peshën së muskujve, zvogëlojnë yndyrën e trupit dhe japin një rrezik më të ulët të sëmundjeve si ato kardiovaskulare.


5. Kafeja është e dëmshme për shëndetin
Mendimi për konsumimin e kafesë ka qenë i gabuar në të kaluarën. Është e vërtetë që kafeja mund të ngrejë presionin e gjakut në një kohë të shkurtër. Megjithatë studimet tregojnë se konsumimi i kafesë mund të shmangë rrezikun disa sëmundjeve të tjera si, rritja e diabetit, kafja pa sheqer ndihmon në mbajtjen e diabetit në gjendje të qëndrueshme.
Nëse konsumohet kafeja rreziku për të t’u prekur nga Alzheimeri (probleme të kujtesës) dhe Parkinson (dridhje të trupit) është shumë i ulët. Shumë studime kanë ekzaminuar efektet e kafeinës në tru, duke treguar se mund të përmirësojë disponimin, kujtesën, kohën e reagimit, vigjilencën dhe funksionimin e përgjithshëm të trurit . Ju mund të habiteni kur dëgjoni se kafja është gjithashtu e ngarkuar me antioksidantë.

6. Mishi është i keq për ju, mos e konsumoni
Një keqkuptim tjetër për ushqimet është edhe ai frikës për të konsumuar mishin.
Shumë njerëz fajësojnë mishin për sëmundjet si: sëmundjet e zemrës dhe diabetin e tipit II, të cilat janë relativisht të reja. Kjo nuk ka fare kuptim dhe studimet nuk e mbështesin atë. Edhe pse është e vërtetë se mishi i përpunuar është i lidhur me të gjitha llojet e sëmundjeve.
Nga një studim të kryer në vitin 2010 u konstatua se mishi i kuq i papërpunuar nuk kishte lidhje as sëmundjen kardiovaskulare apo diabetin e tipit II. Ju duhet të ruheni nga mishi i kuq i përpunuar ngaqë ai mund të sjellë probleme me shëndetin.


7. Vajrat e rafinuara të farave dhe të perimeve janë të shëndetshme.
Shumë studime tregojnë se yndyrat polyunsaturated zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Për këtë arsye, shumë njerëz kanë rekomanduar që të rritim konsumin e vajrave vegjetale, si vajin e sojë, vajin e lulediellit dhe vajin e misrit. Megjithatë, është e rëndësishme për të kuptuar se ekzistojnë lloje të ndryshme të yndyrave polyunsaturated, kryesisht Omega 3 dhe Omega 6. Ndërsa marrim Omega 3 nga peshku dhe kafshëve barngrënëse, burimet kryesore të acideve yndyrore Omega 6 përpunohen vajra bimore.
Studimet tregojnë se acide yndyrore të Omega 6 mund të rrisin inflamacionin në trup, i cili dihet se luan një rol shkaktar në shumë sëmundje serioze. Ajo që është më e rëndësishme është se vajrat e farave dhe bimëve janë të lidhura me një rrezik të konsiderueshëm të rritur të sëmundjeve të zemrës. Nëse doni të ulni rreziku juaj për sëmundje, hani omega 3 tuaj, por shmangni vajrat e rafinuara të farës dhe perimeve.

8. Dietat e ulëta të karbohidrateve janë joefektive dhe të dëmshme.
Dietat e pakta të karbohidrateve kanë qenë të njohura për disa dekada. Për shkak se ato janë të larta në yndyrë, ato janë përbuzur nga njerëzit . Ata vazhdimisht pretendojnë se dietat e tilla janë “të paprovuara” ose të rrezikshme. Megjithatë nga studimet e fundit është vërtetuar krejt e kundërta. Dietat e ulëta të karbohidratit çojnë në ulje të ndjeshme të tensionit të gjakut.
Dietat e pakta me karbohidrate, shkaktojnë më shumë humbje peshe sesa dietat me yndyrë të ulët që kanë kalori në të. Dietat e ulëta të karbohidrateve rrisin kolesterolin HDL dhe e zvogëlojnë. Edhe pse dietat e ulëta të karbohidrateve janë të panevojshme për njerëzit që janë të shëndetshëm dhe aktivë, studimet tregojnë se ato janë jashtëzakonisht të dobishme kundër obezitetit, sindromës metabolike dhe diabetit të tipit II.

9. Gjithkush duhet ta reduktojë kripën.
Autoritetet e shëndetit vazhdimisht na tregojnë për të reduktuar natriumin (kripën) në dietë në mënyrë që të zvogëlohet presioni i gjakut. Edhe pse shumë njerëz e konsumojnë shumë ose më shumë seç duhet. Është e vërtetë se reduktimi i natriumit mund të shkaktojë zvogëlime të lehta të presionit të gjakut, sidomos në individët që kanë presionin e lartë të gjakut, por është e rëndësishme të kihet parasysh se presioni i lartë i gjakut vetë nuk vret askënd, të paktën jo në mënyrë të drejtpërdrejtë. Është një faktor rreziku, por jo një shkaktar sëmundjesh.
Shumë studime janë kryer për të parë nëse konsumimi i kripës mund të çojë në shfaqjen e sëmundjeve kardiovaskulare ose rrezikun e vdekjes dhe deri më tani nuk ka ndonjë konstatim të tillë.
10. Sheqeri është i dëmshëm sepse përmban kalori “boshe”
Shumë njerëz mendojnë se sheqeri është i dëmshëm vetëm për shkak se përmban kalori “boshe”. Kjo është e vërtetë, sheqeri përmban shumë kalori, pa ushqyes thelbësorë. Por kjo është me të vërtetë vetëm maja e ajsbergut. Sheqeri , kryesisht për shkak të përmbajtjes së tij të lartë të fruktozës, mund të ketë efekte të rënda negative në metabolizmin dhe të na krijojë përfitimin e shpejtë të peshës dhe sëmundjen metabolike.
Studimet tregojnë se fruktoza e tepërt mund të çojë në rezistencë ndaj insulinës, sheqernat e ngrira të gjakut, trigliceridet e ngritur, diabetet e mëlçisë, dhe rritjen e obezitetit në më pak se 10 javë. Kur konsumohet në sasi të mëdha , sheqeri mund të shkaktojë sëmundje të shumta, duke përfshirë obezitetin, sëmundjet e zemrës, diabetin e tipit II dhe madje edhe kancerin./Dritare.net